Les Festes del Segar i el Batre a Avià, comarca del Berguedà, al juliol.

La cultura i llegat popular i tradicional a casa nostra es basa en bona mesura en les activitats de la pagesia. Una bona collita representava la supervivència de la família. Tot depenia dels cereals, de la vinya i dels animals.

Per aquesta raó quan parlem amb la gent gran, les feines de collir les consideren una festa.

A Avià, al cor del Berguedà, del segar i del batre en fan una festa on sembla que retrocedim en el temps i on es reviu el Segar i el Batre, amb tots els seus elements que s’utilitzaven en els camps, en les eres i en les cases de la pagesia catalana.

Al matí, comencen les feines del segar i la batuda, demostracions de com es feien les cordes, els bastons i com es filava la llana.
En acabar la batuda, els segadors fan un paller tradicional amb el pal de paller i l’olla al cap de munt.

Completa la festa un concurs de cuina del confitat, música tradicional i per acabar un tast del pastis del segador remullat amb moscatell en porró.

Adaptació de Les Festes del Segar i el Batre, publicat a Fires i Festes
Diccionari de català

La recepta:

Pa amb tomàquet i arengada. Un berenar o esmorzar corrent en la nostra infància, i que, encara avui, els que ens agraden les arengades, sortosament, encara podem degustar-com ho feia, obligada, sa núvia d’Aljandar (a la cançó de Maria del Mar Bonet).

Ingredients:
1 llesques de pa de pagès
1 tomàquet molt madur
sal
oli
1 arengada

Elaboració:
Rostiu l’arengada a la brasa o bé sota el grill o gratinador del forn, per les dues cares. Talleu el tomàquet per la meitat, pel costat. Suqueu el pa, començant a passar per la crosta, que farà dispersar el tomàquet. Hi poseu una mica de sal (en compte, ja que l’arengada és salada; en podeu prescindir), l’arengada i un generós raig d’oli d’oliva. Mengeu-vos-ho tot seguit, acompanyant el pa amb l’arengada menjada a pessics, com es diu a Mallorca.

Recepta del llibre “Pa amb tomàquet” de Jaume Fàbrega de Cossetàina Edicions