per admin

Destacat

Recursos pedagògics

22 de març de 2012 en Materials

Materials pedagògics

Sovint els voluntaris i les voluntàries no ténen una formació en pedagogia per a ajudar als aprenents. Considerem que tampoc cal. Només cal bona voluntat i interès per poder ajudar. A vegades però, és difícil iniciar una conversa i saber com començar a fer una sessió d’aprenentatge.

Els següents continguts poden ser emprats com a material pedagògic i per iniciar una conversa sobre temàtiques generals.

NIVELL BÀSIC  –>  BÀSIC 1 – BÀSIC 2 – BÀSIC 3 – BÀSIC 4 – BÀSIC 5 – BÀSIC 6 – BÀSIC 7 – BÀSIC 8 – BÀSIC 9 – BÀSIC 10 – BÀSIC 11 – BÀSIC 12BÀSIC 13 – BÀSIC 14 – BÀSIC 15BÀSIC 16 – BÀSIC 17 – BÀSIC 18 – BÀSIC 19

NIVELL AVANÇAT –> ELEMENTAL 1 – ELEMENTAL 2 – ELEMENTAL 3 – ELEMENTAL 4 – ELEMENTAL 5 – ELEMENTAL 6 – ELEMENTAL 7 – ELEMENTAL 8 – ELEMENTAL 9 – ELEMENTAL 10 – ELEMENTAL 11

Enllaços per aprendre català

per admin

El Departament de Cultura inicia una nova onada d’accions per promoure el català a l’empresa

1 d'abril de 2015 en Sense categoria

Dóna suport a empreses per incorporar el català en la seva atenció al client, a la documentació i als webs corporatius, entre altres mesures.

El Departament de Cultura dóna un nou impuls al programa Català i empresa. Ja estàs al dia? amb una onada d’accions que tenen com a objectiu incrementar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit empresarial, fer créixer l’oferta de productes i serveis en català, i garantir els drets lingüístics dels consumidors.

En el marc del programa, el Departament de Cultura treballa amb organitzacions empresarials (Confederació de Comerç de Catalunya, PIMEC, CECOT i l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya, entre d’altres) donant suport a projectes que fomenten la incorporació del català en els webs d’empresa, l’atenció oral, la documentació escrita i la comunicació amb el client. També ofereix una línia d’ajuts a les empreses per a la incorporació del català en productes i serveis tecnològics adreçats a usuaris finals (aplicacions per a dispositius mòbils, videojocs, programari, etc.) i per a la traducció al català d’obres no literàries.

A través del Consorci per a la Normalització Lingüística, s’impulsen activitats de formació a mida per a empreses i un pla d’atenció oral en català al comerç, adreçat als establiments d’alimentació i de restauració, especialment els regentats per immigrants. El Consorci per a la Normalització Lingüística disposa de 146 punts d’atenció distribuïts arreu de Catalunya i oberts a les empreses. L’any 2014 ja es van signar 3.571 convenis de col·laboració amb empreses.

La Direcció General de Política Lingüística promou també noves accions de sensibilització i informació a les empreses i els ciutadans. El nou espai web (www.gencat.cat/llengua/empresa) presenta 8 arguments perquè les empreses parlin català, en un format idoni per ser difosos a les xarxes socials, amb l’interactiu Llenguatest perquè les empreses puguin comprovar si estan al dia. Hi ha vídeos, un apartat de preguntes més freqüents i informació sobre marc legal, subvencions, eines i recursos (models de contractes, documents, etc.), o projectes d’entitats per promoure el català a les empreses o premis, entre d’altres.

Català i empresa, ja estàs al dia?

Nota de premsa

Vídeo i anunci

per admin

Nou període d’inscripcions a cursos de català

3 de setembre de 2014 en Notícies

Nou període d’inscripcions a cursos de català

L’oferta se centra especialment en la formació en l’entorn empresarial i laboral

El Consorci per a la Normalització Lingüística, que enguany celebra el seu 25è aniversari, obre un nou període d’inscripcions a cursos de català generals i específics per sectors. L’oferta inclou 5 nivells –elemental, bàsic, intermedi, suficiència i superior– i tres modalitats d’aprenentatge: presencial (cursos de 45, 90 o 120 hores), semipresencial i en línia a través del Parla.cat. Aquest any, els preus de matrícula als cursos tutorials en línia han baixat respecte de l’any anterior.

D’altra banda, amb l’eslògan “Connecta’t al català”, el CPNL ofereix cursos orientats a l’empresa i professionals de diferents sectors com Atenció al públic per al comerç, Català bàsic per a empresaris, Comunicacions administratives, Català a taula. Curs per a la restauració, Escriptura eficaç, Tècniques i pràctiques o Català per a professionals sanitaris. Es pretén, així, fer créixer la presència, el coneixement i la qualitat de la llengua catalana en l’àmbit socioeconòmic.

Els cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística es basen en els programes de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya. Els certificats de nivell expedits pel CPNL són equivalents als certificats de la DGPL i tenen una correspondència amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

Cercador de cursos del CPNL

per admin

Aprendre català és útil – Nou període d’inscripció als cursos de català

1 d'octubre de 2013 en Notícies

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) organitza en tot el territori cursos de català per a les persones que volen començar aprendre a parlar i escriure en català (nivells inicial i bàsic) i per a les que volen aprendre a escriure’l adequadament (nivells elementals, intermedi i suficiència). També ofereix cursos de nivell superior o perfeccionament (D), a més de complementaris i específics. Són cursos que permeten obtenir un certificat oficial i s’ofereixen en la modalitat presencial clàssica, però també en modalitats semipresencial i a distància per adaptar-se a les necessitats horàries dels aprenents.

 Més informació:

 http://www.cpnl.cat/cursos

http://www.parla.cat

per admin

Nova oferta de cursos de català al Consorci per a la Normalització Lingüística

6 de setembre de 2012 en Notícies

S’ofereixen 1.150 cursos des dels nivells inicials fins al nivell superior, presencialment i a distància

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha obert la inscripció als cursos de català de tardor del 2012 amb una oferta de prop de 1.150 cursos, perquè tothom pugui aprendre català de la manera que li sigui més còmoda:

– Cursos presencials, per a les persones que volen venir a classe.

– Cursos en línia amb el Parla.cat, per als qui prefereixen fer-ho des de casa, amb el suport d’un tutor.

– Cursos semipresencials, que combinen l’aprenentatge de la llengua amb els materials visuals i sonors, i tots els avantatges que ofereix la plataforma Parla.cat (www.parla.cat), amb unes sessions presencials.

Tota la informació sobre l’oferta de cursos del Consorci al territori es pot trobar al cercador de cursos del web del CPNL: www.cpnl.cat

per admin

Llenguadrac, un concurs de passatemps lingüístics per Sant Jordi

19 d'abril de 2012 en Notícies

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració del Club TR3SC, celebrarà Sant Jordi amb un concurs de passatemps lingüístics a les xarxes socials denominat Llenguadrac. Adreçat a tots els parlants de la llengua, però especialment als que l’estan aprenent (sigui en l’ensenyament reglat, sigui en els cursos per a adults), té un plantejament didàctic i, al mateix temps, vol ser un homenatge a l’enigmista Avel·lí Artís Gener, Tísner, del qual enguany se celebra el centenari del naixement. El concurs, que es portarà a terme a la pàgina Facebook.com/llenguacatalana i al perfil Twitter.com/llenguacatalana, tindrà tres categories: jeroglífics, lletres parladores i endevinalles.

Més informació:

Pàgina Facebook del concurs

El concurs al web de la llengua catalana

per admin

El Catalanitzador, una eina útil per instal·lar el català a Microsoft Windows, Microsoft Office i Explorer

22 de març de 2012 en Notícies

Softcatalà ha creat el Catalanitzador, un programa que facilita la tasca d’instal·lar el català a Microsoft Windows, Microsoft Office i Explorer. A més permet canviar la configuració del sistema al català i configurar l’Explorer perquè navegui en català. Tot plegat en poques passes, molt senzilles i a l’abast de qualsevol.

Més informació i instruccions de funcionament:

http://catalanitzador.softcatala.org/

 Catalanitzador

per admin

Benvinguts a la nova web de Parlacatala.org !

22 de març de 2012 en Notícies

Per millorar el servei als aprenents i voluntaris, hem migrat la nostra plataforma web de Joomla a WordPress+Buddypress que obre noves possiblitats per al desenvolupament de noves funcions que ajudaran a fer més fàcil el contacte entre voluntaris i aprenents.

Esperem que us sigui útil i més fàci ld’utiitar.

Esperem els vostres comentaris i propostes de millora !
Escriviu-no sequint aquest enllaç.

Parlacatala.org

per admin

Elemental 11

22 de març de 2012 en Materials, Nivell Avançat

Una bona manera d’aprendre català és llegir, entendre i parlar sobre un text publicat a Internet.

Us proposem consultar el blog http://www.psico-ajuda.cat, escollir un tema tractat i utilitzar-lo com a base per la conversa amb un voluntari.
Per exemple:
– L’ensenyament
– L’estat controla el teu pensament
– Et molesten coses de la teva parella?

 

per admin

Elemental 10

22 de març de 2012 en Materials, Nivell Avançat

Platges amb bandera blava.

La bandera blava és un distintiu de qualitat ambiental de la FEEE (Fundació per a la Educació Ambiental d’Europa), amb el patrocini de la Comissió Europea. La bandera blava es concedeix a aquelles comunitats que realitzen un esforç especial per mantenir unes platges o ports esportius nets i gestionats amb respecte al medi ambient. Es dóna a saber en cada platja i port esportiu amb una bandera blava en un lloc visible. Alguns dels criteris més destacats per a les platges que posseeixen la bandera blava són els següents:

– Els accessos a la platja són fàcils i segurs. Hi ha accessos i facilitats per a persones amb limitacions físiques.

– Hi ha vigilants o un equip de salvament per a poder respondre a un accident.

– Hi ha un determinat nivell de qualitat de l’aigua. No hi ha vertits d’origen industrial o d’aigües residuals. Hi ha un pla d’emergència per a incidents de contaminació. No hi ha signes d’elevada contaminació derivada del petroli i les activitats humanes.

– Hi ha prou papereres. La platja es neteja de forma regular. El manteniment de les instal·lacions de la platja és correcte. Hi ha serveis (WC) accessibles en l’entorn de la platja. Hi ha algun punt públic d’aigua potable. Hi ha algun telèfon públic.

– Hi ha informació de la campanya Bandera Blava a la platja. Hi ha una oferta d’activitats d’educació ambiental. Les activitats recreatives no suposen cap perill per als usuaris de la platja. Les activitats a la platja no interfereixen amb la protecció a la natura. No circulen vehicles no autoritzats per la platja. Hi ha restriccions a l’accés d’animals a la platja.

Adaptat del document Bandera blava, publicat a la web de l’Ajuntament de L’Ampolla (Comarca del Baix Ebre)
Consells d’estalvi d’aigua

Consells pràctics per fer un bon ús de l’aigua:

– Tancar les aixetes quan no facis servir l’aigua i repara les que perdin aigua. Reduir el cabal d’aigua instal·lant dispositius barats i senzills de col·locar: els economitzadors o reguladors de cabal o airejadors.

– Rentar el cotxe al túnel de rentat o amb una esponja i una galleda en comptes de fer-ho amb mànega.

– Fer servir el rentavaixelles i la rentadora amb càrrega completa, i utilitzar sempre que es pugui programes d’estalvi. Quan s’hagi de canviar el rentavaixelles i/o la rentadora, comprar-ne un de baix consum.

– Dutxar-se, enlloc de banyar-se. Reduir el cabal fent servir un airejador en el capçal de la dutxa.

– Regar les plantes de bon matí o al vespre per evitar l’evaporació. El reg gota a gota a l’arrel de les plantes permet un reg localitzat i és un sistema excel·lent pel seu creixement.

– Per no embrutar innecessàriament les aigües residuals, no abocar productes nocius pel medi o de difícil eliminació natural o artificial (olis, productes de neteja, aiguarràs, pintures, dissolvents, etc.). Emprar el desembussador tradicional (ventosa de cautxú) en comptes de productes químics. Utilitzar detergents sense fosfats, i fer servir blanquejadors a base de percarbonatats, en lloc de lleixiu. No utilitzar el vàter ni l’aigüera com a paperera. Per evitar-ho, instal·lar contenidors de rebuig als lavabos. A l’aigüera és convenient tenir una reixeta i buidar-la periòdicament.

Adaptat del document Consells d’estalvi d’aigua, publicat per la Generalitat de Catalunya